Fortidens spøgelsers hjemsøgen er omdrejningspunktet i ’Skyggen af en helt’ om en spaniensfrivillig, hvis død påvirkede en familie i generationer.
Den surrealistiske digter og maler Gustaf Munch-Petersen var blandt de ca. 500 danske frivillige, som i 1936-39 drog i krig i Spanien for at bekæmpe Franco og fascismen.
Barnebarnet og instruktør Laurits Munch-Petersen udforsker i dokumentarfilmen ’Skyggen af en helt’ det efterskælv, som morfarens død påførte familien og de medfølgende konsekvenser, de alle måtte leve med i tiden derpå.
En dag var Gustaf nemlig pludselig rejst og havde uden advarsel efterladt sin kone, der på den tid var gravid med Laurits’ mor.
En søgen efter forståelse
I ’Skyggen af en helt’ sammenfletter Laurits Munch-Petersens på elegant vis beretningen om morfarens død og bortgangens eftervirkninger på den ene side og sin egen jagt efter selv samme historie på den anden.
Laurits selv er filmens egentlige hovedperson og med en uvished om, hvad der brød familien op, drager han til Bornholm med et kamera i hånden for at besøge den mormor, som han aldrig har kendt, i et forsøg på at finde frem til, hvad der hændte.
Spørgsmålet om hvad der skete i familien er filmens drivkraft og omdrejningspunkt, men den egentlige fortælling handler om Laurits’ søgen efter forståelse, samt hvad man så gør, når man så faktisk har fundet den.
Historie, fiktion og virkelighed
Laurits Munch-Petersen opererer i grænselandet mellem fiktion og virkelig, hvor oprigtighed og iscenesættelse går hånd i hånd, og hvor man ikke altid lige let kan gennemskue, hvad der er hvad. En del scener i filmen er rekonstruktioner, ligesom flere af Gustaf Munch-Petersens malerier og digte inddrages. Det er på en ingen måde forstyrrende for fortællingen, og det beriger snarere filmen, som herved bliver mere levende, farverig og poetisk.
Det er tydeligt, at Laurits har et stort behov for at fortælle sin families historie, og i en balancegang mellem den fiktive og faktuelle genre har han fundet den bedste måde at gøre det på.
Filmen er især interessant fordi den arbejder med fortiden og historiens vigtighed for individets selvforståelse. Hvorfor har fortiden indvirkning på vores liv, og hvorfor har erindringen om det forgangne til stadighed indflydelse på hvem vi er?
’Skyggen af en helt’ er en personlig, ærlig og fængslende fortælling. Laurits Munch-Petersen har en legede og let tilgang til sit emne og bedriver med denne dokumentar både spændende og medrivende historiefortælling.