Midnight Special

’Midnight Special’ har desværre langt mere potentiale end den følger op på. Hvis du godt kunne tænke dig voksenversionen af ’E.T’, kan det dog ske at denne både flotte og velspillede film tilfredsstiller dig.

Når Cinemateket viser ”månedens film”, er det ofte forholdsvist små film fra ikke engelsksprogede lande eller klassikere, som man ekstraordinært kan få lov at se i biografen igen. I denne sjældne situation får vi dog lov til at se en helt ny, amerikansk film, som ikke var kommet til Danmark uden Cinemateket. ’Midnight Special’, som både har forholdsvist berømte skuespillere og er en sci-fi-film, er åbenbart blevet vurderet til at have et forholdsvist lille publikum. Vi må således nøjes med at kunne se denne film i de ti dage Cinemateket viser den.

I tvivl

Vi følger Roy (Michael Shannon), som flygter gennem landet med sin søn, som både myndighederne og en religiøs sekt er interesseret i. Drengen har ekstraordinære kræfter, som sekten tilbeder, og myndighederne vil bruge til militære formål. Roy er nu eftersøgt i hele landet, og han er villig til at gøre hvad som helst for at redde sin søn. Det er her – på vild flugt fra alt og alle – at vi møder Roy og sønnen. De er efterlyst i hele landet, og Roy er inden for få minutter skyld i, at en politimand bliver skudt. Desuden er sønnen meget syg, og han bliver bare svagere og svagere.

For mig var starten på ’Midnight Special’ vanvittigt stærk, og det er især på grund af tvivlen. Gør Roy det rigtige? Hans dreng er syg, og Lucas (Joel Edgerton), som hjælper dem med at flygte, bliver ved med at opfordre dem til at tage på hospitalet med ham. Samtidig kan man sagtens se hvad de flygter fra. Militæret vil bruge ham som et våben, og den religiøse sekt vil kontrollere og bruge ham til at opnå deres ”frelse”. Det er dette dilemma, som virkelig holdte mig investeret i filmen, og det er derfor at den desværre taber noget undervejs.

E.T.

Uden at afsløre noget kan jeg sige, at ’Midnight Special’ holder op med at beskæftige sig med op til flere af de interessante temaer den ligger for dagen undervejs. Den begynder primært at fokusere på drengens kræfter, hvor han har dem fra og hvor han skal hen, og både de religiøse og de etiske dilemmaer bliver langsomt udfaset. Tilbage bliver således en mørkere version af ’E.T’, og selvom jeg stadig fandt det en underholdende film, mistede den meget af det jeg for alvor syntes var interessant.

Selvom de mest spændende temaer forsvandt, kunne jeg dog stadig godt lide dens tilgang til ’E.T.’-historien. Den måde mennesker og institutioner reagerer på drengens kræfter er langt fra de begejstrede blikke vi ser i ’E.T’, og jeg fandt karaktererne både interessante og ekstremt velspillede. Filmen giver os heller ikke klare svar på så mange af de spørgsmål den fokuserer på hen mod slutningen. Det vil absolut irritere nogle, men for mig var det et stort plus.

Det vigtigste er hvorvidt drengen klarer den eller ej, og vi får ikke unødig eksposition med forklaringer af diverse andre spørgsmål, vi kan stå med. De svar vi rent faktisk får er dog ikke særlig tilfredsstillende, og klimaks var ikke særlig godt. Der er en del valg, man kunne have taget, og mest af alt savnede jeg de dilemmaer og emner, som filmen startede med at præsentere mig for.