4 vin aficionados følges tæt i deres stræben efter vinkenderes højeste anerkendelse
Der står vin på menuen og massere af det i Jason Wises dokumentar ‘Somm’. Somm er en forkortelse af sommelier og er en vinspecialist, der serverer, indkøber og rådgiver omkring vin for fine restauranter. Graderne af sommelier er mange og kun få gør sig fortjent til titlen som Master Sommelier; feltets ypperste udmærkelse. Det er 4 unge mænds jagt på denne titel, der er hovedfokus, og vi følger dem gennem deres forberedelser til den frygtede eksamen, som kun ganske få består. Kærester og familie må træde i baggrunden, når disse vinfanatikere giver alt, hvad de har for at blive en del af eliten.
At filmen primært fokuserer på de 4 mænd er bestemt til dens fordel, da dybden her er langt større. Det bliver ikke bare et foredrag om vin, men derimod et portræt af nogle mennesker der i løbet af et år sætter alt på ét bræt, for at opnå det de brænder mest for. Vi kommer tæt på dem og oplever både deres klare passion og succeser, men også de drænende forberedelser, frygten og det stress de udsætter sig selv for. Alle personerne virker sympatiske (nogle lidt mere maniske end andre), og gennem deres interne venskab bliver det univers de befinder sig i også kortlagt grundigt, så de fleste kan være med. Dog undgår filmen ikke til tider at ryge i ”nørdefællen”, da der flere gange bliver talt om så obskure druesorter og vinregioner, at de fleste nok bliver hægtet af. Ganske vist demonstreres her det enorme pensum, som eksamenen kræver, men det sker så mange gange, at det ganske enkelt bliver kedeligt.
Der bliver ofte gjort brug af grafikker, som f.eks. viser, hvor en bestemt vinregion er geografisk placeret, og det hjælper med at skabe et overblik i en ellers meget uoverskuelig verden. På trods af filmens relativt beskedne budget, er disse grafikker også ganske flot lavet og gør filmen mere indbydende. Blandt andet derfor har filmen potentiale, men desværre bliver det ikke tilstrækkeligt indfriet. Den ender med at køre rundt i det samme og udvikler sig ikke nok til at fastholde seeren. Filmen varer 93 minutter, men har umiddelbart kun indhold til en time og taber derfor meget momentum. Det er synd da den flere steder viser lovende takter og kunne have gjort et ikke så seværdigt emne spændende. I stedet ender den med at være lidt hyggelig, fin og okay – men langt fra så interessant som den kunne have været.