Blackhat

I actionfilmen ’Blackhat’ møder vi superhackeren Nicholas Hathaway (Chris Hemsworth), der får midlertidig udgang fra fængslet for at hjælpe den amerikanske og den kinesiske regering med at opklare et hackerangreb på et atomkraftværk i Kina og børsen i Chicago. Det er selvfølgelig ikke med FBI’s gode vilje, at denne super intelligente hacker kommer på fri fod, men det er et krav stillet af den kinesiske efterforskningschef Chen Dawai (Leehom Wang). Dawai og Hathaway har nemlig sammen skrevet en del af den kode, der blev benyttet ved de to angreb, så hvem ville være bedre til at efterforske denne forbrydelse? Efterforskningen bringer holdet af FBI-agenter, Hathaway, Dawai og hans søster Lien, fra Chicago, over L. A. og Hong Kong til Malaysia. Tilsæt en tidligere militant oprører, en pengehungrende hacker og deres lakajer til rejsen, så er der i ’Blackhat’ lagt op til noget af et actionbrag.

Guns, babes and explosions
Et klassisk actionbrag er dog også hvad ’Blackhat’ er – black hat er i øvrigt slang for en hacker, der begår berigelseskriminalitet eller hacker systemer blot for at gøre skade. Selvom filmen varer 132 minutter, må man sige at instruktør Michael Mann har proppet næsten samtlige minutter med action. Men desværre er mere action ikke altid lig mere underholdning, i hvert fald ikke hvis det sker uden små pauser med underholdende dialog eller lignende afbræk. Især dialogen kommer til kort i ’Blackhat’, hvor oneliner på oneliner falder til jorden, og kommunikationen generelt halter.

Hovedplottet i filmen er dog ganske fint, vi snakker ikke samme kvalitet som Michael Manns tidligere film ’Heat’ eller ’Collateral’. Som det er med den slags actionfilm skal nogen ting jo bare ignoreres, bl.a. det at soyaaktien på Chicago’s børs ikke suspenderes efter mistænkelig aktivitet, eller at Hathaway ”hacker” NSA med noget så simpelt som en keylogger. Filmens underhistorier falder desværre lidt igennem, særligt Hathaways pludseligt opståede forhold med Chen Lien og FBI-agenten Carrolls fuck-mine-ordrer-jeg-mistede-min-mand-i-9/11-attitude. Selv efter disse huller er ’Blackhat’ dog underholdende, den er blot 45 min. for lang. En stor del af filmen er også filmet med skulderholdt kameraføring, hvilket giver filmen ekstra lag af autenticitet. ’Blackhat’ er med andre ord en actionfilm, der giver dig, hvad du regner med; babes, eksplosioner, guns, iskolde forbrydere og en faktuel fejl om cyberkriminalitet eller 22.