The Hurt Locker – Premiere 4/9/09

AF JONAS KIM JAKOBSEN

Siden 2003 har USA såvel som Danmark været i krig i Irak. En krig som har kostet utallige menneskeliv, og som koster USA uhyre summer af penge at være involveret i. De politiske grunde til at starte krigen har været stærkt omdiskuteret, og kritiseret og efterhånden som tabstallene stiger og udsigterne til fred i Irak ser mere og mere dystre ud har flere sat spørgsmålstegn ved USA’s tilstedeværelse i landet.

Livet som bomberydder i Irak er livsfarligt og er godt skildret i Katrhyn Bigelow's nye film The Hurt Locker - Photo courtesy of Nordisk Film

 

Alle disse dilemmaer handler filmen The Hurt Locker dog ikke om, men i stedet om den virkelighed som de amerikanske soldater befinder sig i i landet. I filmen følger vi en bombepatrulje hvis opgave det er at desarmerer de utallige bomber, der befinder sig overalt i Irak, og som er langt den største dræber af amerikanske soldater. En uhyre farlig opgave som gør at de konstant er i farezonen. Gruppen vi følger i The Hurt Locker har netop mistet deres meget vellidte bombe ekspert, og leder som bliver udskiftet med vovehalsen James spillet af Anthony Mackie der har en anderledes og knap så kommunikativ fremgangsmåde. Blandt andet tager han hele sin sikkerhedsdragt af midt under en opgave med argumentet: At hvis han skal dø under en opgave vil han dø behageligt. Det gør ham ikke just populær blandt hans to makkere hvis eneste ønske det er at overleve de få uger de har tilbage i Irak.

Scenerne i filmen er meget livagtigt skabt og billederne er skudt i en nøgtern og nærmest dokumentarisk stil. Under det meste af filmen føler man selv den paranoide tilstand, soldaterne er udsat for i en by fyldt med selvmordsbombere og Taliban sympatisører. Selve bomberydningerne er meget effektivt skildret, og gør at man det meste af filmen er klistret til skærmen. Man bliver præsenteret, som genren jo nærmest kræver, for det psykiske stress soldaterne er under og for det dilemma der opstår, når soldater bliver afhængige af det adrenalin kick de får af at være i krig, og som nok kun kan forstås, hvis man selv har prøvet at være i krig. På intet tidspunkts dømmer instruktøren Kathryn Bigelow, yup, det er en kvinde der har instrueret denne barkse krigsfilm, sine personer eller krigen i det hele taget hvilket gør at filmen er helt fri for løftede pegefingre og moralske tømmermænd. Det gør The Hurt Locker til en meget spændende og troværdig skildring af en aktuel krig og de soldater som befinder sig midt i den.