Tom of Finland

Selvom ’Tom of Finland’ er på finsk, er den fortalt i et let forståeligt sprog, så alle og enhver går klogere fra biografen.

Jeg stiftede for første gang personligt bekendtskab med Tom of Finland for små fem måneder siden. I en avisbutik i Chicago fik jeg øje på den nordisk klingende titel og et forsidebillede af en usædvanligt svulstig og muskuløs mand i tætsiddende uniform med overskæg og hat. Selvom jeg ikke kunne slippe synet af dette erotiske mandemagasin, var det alligevel først efter jeg så Dome Karukoskis (måske Finlands mest succesfulde instruktør) film af samme navn, at jeg egentlig forstod hvad det handlede om.

 

En kamp på flere fronter
Under vinterkrigen imellem Finland og Sovjetunionen kæmper Touku Laaksonen (Pekka Strang) som officer i en finsk anti-luftskytsenhed. Men den utilpassede mand kæmper en meget større kamp andetsteds. Han er tiltrukket af mænd, men homoseksualitet ses som en forbrydelse i datidens noget forstokkede Finland. Touku må derfor kæmpe mod sig selv, sine omgivelser og alskens uretfærdige udfordringer for at finde sin snævre plads i en ikke særlig åbensindet verden.

Efter krigen arbejder han som illustrator på et finsk magasin. Hans kreative evner med en blyant er uomtvistelige, og i sin fritid under stor diskretion tegner han erotiske tegninger af hårdtpumpede mænd, der kærtegner hinanden. Han fantaserer på livet løs på papiret, og gør samtidig op med datidens stereotype homoseksuelle, som var en lille slap og svag mand. Der fandtes også store, flotte og stærke mænd, som elskede hinanden! Hans homo-erotiske tegninger af imposante herrer i uniformer (han lavede mere end 3500!) fik et gennembrud i USA, og han blev symbolet på en undertrykt subkultur. Trods hård kamp fandt han til sidst sin plads.

Toukus hårde rejse følger vi filmen igennem, hvor der bl.a. bydes på håndmadder, had og en tur i arresten i Berlin for den stakkels, finske tegner. Her får han at vide af fængselsbetjenten, at hans slags var røget i gaskammer under krigen. Men vi ser også hvordan Toukus kærlighed til en yngre fyr, der flytter ind hos ham og hans søster spirer (til søsterens store irritation). Derudover også hvordan Touku slår igennem med sine tegninger i USA og ikke mindst hvordan han nærmest bliver en rockstjerne i bøssemiljøet, hvor vi blandt andet møder den flotte fyr Jack (Jakob Oftebro).

 

I den gode sags tjeneste
Filmen spænder bredt fra krigen i Finland i 1940’erne og frem til det hedonistiske Californien i 70’erne og 80’erne, hvor AIDS for alvor blev et tema, hvilket fylder Touku med en vis mængde skyldfølelse, fordi hans tegninger er så populære. Til tider kan det være lidt svært at følge med, da der sker mange ting på kort tid.

Netop det lange spænd filmen foregår over, gør den til tider små-kluntet og ridser lidt i troværdigheden, da vi ser Touku fra 20-års alderen og frem til han er omkring de 70. Et langt spænd fortalt på forholdsvis kort tid.

Men selvom filmen har sine skønhedsfejl hist og her, så er den både underholdende og stærk. Den vigtige historie om Tom of Finlands betydning for homoseksuelle og pornoindustrien giver masser af stof til eftertanke, og netop de stærke tegninger er nogle, som alle burde have kendskab til, for deres betydning er svær at komme udenom. Det er jeg rigtig glad for, at Dome Karukoski fortalte mig med sin film.