Skribent Christina Munk længes efter, at kulturverdenen atter åbner op. Derfor fortæller hun her om en kulturskat fra DR, som kan nydes, mens man venter.
I et indlæg i Politiken den 23. januar i år, skriver Det Kongelige Teaters skuespilchef, Morten Kirkskov, om begrebet ”kultursult”. Jeg kan stadig mindes, da min kæreste viste mig artiklen. Den intense følelse af genkendelse, jeg oplevede, da mine øjne fangede ordet. For hver en celle i min krop længes efter at opleve kulturlivet igen. Længslen efter biografens mørke. Længslen efter museernes rum, der hilser mig velkommen med kunst i forskellige former og udtryk. Længslen efter teaterets drama, der udspiller sig lige foran mig. Længslen efter foredrag om litteratur, der giver mig lyst til at læse.
Analytisk skarphed og personligt engagement
Tv-programmet ’Bøger, der gør en forskel’, der stiller skarpt på dansk litteratur, modvirker min kultursult.
I første sæson kredses der om afdøde litterære legender som Henrik Pontoppidan og den mere ukendte Karin Michaëlis. De to følgende sæsoner handler om samtidslitteratur, og hvert program har ét recent værk, som kommer under lup. Her møder vi blandt andet forfattergiganten Kirsten Thorup, men også den nyere stjerne Olga Ravn.
Maria Månson, med de store brune udtryksfulde øjne og levende gestik, som de fleste sikkert bedst kender fra programmet ’Filmselskabet’, er udsendelsens vært. Hun bringer både hjerne og hjerte til programmet.
For hun evner både at være analytisk skarp, særligt med sine intelligente spørgsmål, og så bringer hun menneskelig varme og personligt engagement med. Man mærker tydeligt, hvordan hendes egne læseoplevelser har påvirket hende positivt, og hvilke tanker og følelser, det har sat i gang, men det kommer aldrig til at fylde for meget eller blive for følelsesladet.
Genial opbygning giver dyb indsigt i værket
Programmets opbygning i anden og tredje sæson giver seeren flere berigende vinkler på værket. Først har Maria Månson en samtale med bogens forfatter. Dernæst får vi en litterats blik, og til sidst overværer man en samtale mellem to læsere af bogen.
Personerne til den sidste del er valgt ud fra bogens tema. I én udsendelse møder vi de forhenværende politikere Johanne Schmidt Nielsen og Ritt Bjerregaard, der diskuterer, hvordan de har oplevet det at være kvinde og have politisk magt, med afsæt i Anne Lise Marstrand Jørgensens dramatiske roman ’Margrethe 1’.
Programmet er imponerende orkestreret. For selvom det kun varer en halv time, får jeg som seer en dyb indsigt i værket. Det skyldes udsendelsens begavede konstruktion, som kommer hele vejen rundt om den valgte litteratur, og Maria Månsons evne til at skære alt irrelevant bort og sætte værket i fokus.
Et hjerteligt tak til DR for at have skabt et af bedste danske kulturprogrammer, jeg længe har set. I en tid, hvor jeg er afsondret fra kulturlivet, lindrer det min kultursult og gør ventetiden mindre knugende.
Tag plads i din sofa, find dit blødeste tæppe frem, og tag på rejse i bøgerne og fantasiens verden.
Alle tre sæsoner kan ses på dr.dk