Hvis du vil vide mere om fortidens ubarmhjertighed, folkedrabet af de indianske stammer i Amerika og udnyttelsen af sorte kroppe, så er det nu. Tag dine alvorlige briller på og bliv indhyllet i en historisk dokumentar, der stiller spørgsmål til nutidens forståelse af race og udryddelse af mennesker.
Dokumentarserien ’Exterminate All The Brutes’ er lavet på baggrund af en bog med samme titel, skrevet af svenskeren Sven Lindqvist. Det er en fortælling om koloniseringen af de amerikanske lande, samt en afklaring af termerne, der indhyller snakken om racisme og folkedrab. Ret atypisk udfolder dokumentarserien sig ikke kronologisk, men ved temaer delt over fire afsnit.
Instruktøren Raoul Peck er også fortælleren igennem hele serien. Fortælling består af hans eget narrativ som immigrant i Brooklyn, men hans rolle er også én af mange i serien.
Voldsomme billeder fremmer forståelsen
Miniserien er interessant, da den gør brug af dokumentargenren blandet med animation, klip fra historiske spillefilm, personlige anekdoter fra Raoul Peck selv og korte filmklip fra et fejlet filmprojekt med 00’er-stjernen Josh Hartnett. I denne hybridserie ser vi ham som aggressiv kolonist.
Billeder af afhuggede hoveder, holocaustofre og foruroligende opsat portrætter af kolonister skaber pondus. Det er modbydeligt at se, og man kan betvivle om eksponering af voldsomt grafiske billeder er vejen frem.
Det bliver i serien gentagende gange nævnt, at vi ikke mangler viden om, hvilke uhørligheder, der er sket i fortiden. Historiebøgerne fortæller os, hvordan holocaust udryddede hjælpeløse mennesker, og mentale billeder kan navigere os derhen, men Raoul Peck VIL have os til at være vidner. Han vil konfrontere det ubehagelige for at forhindre, at det samme kan ske i fremtiden.
Josh Hartnett redder ikke dagen
HBO er virkelig dygtige til at skabe fængende serier, men dette projekt virker forhastet og som om, der er for mange vigtige pointer, til at den kun er på fire afsnit. Det er ærgerligt, for jeg vil virkelig gerne have mere af den uendelige viden, Peck utvivlsomt besidder.
Det er en dokumentar, som har meget at sige, og som siger noget eftertænksom om hvordan man har forstået ikke-hvide mennesker i historiebøgerne. Den tilbyder mange gode pointer, som jeg har været privilegeret nok til at lære igennem mit studie, men det gør den ikke mindre lærerig for mig.
Selvom de flotte klip med Josh Hartnett i centrum har en spændende fortælling, så falder dén del af dokumentaren lidt til jorden. Det bærer tydeligt præg af at være fra et projekt, der ikke er fuldendt.
Det er faktisk lidt irriterende, for det virker til at det skrottede projekt ’Continental Drift’ (baseret på en roman af Russell Banks, om globaliseringen og den amerikanske drøm) kunne være interessant nok i sig selv. Da projektet fejlede af ukendte grunde, har Raoul Peck brugt fragmenterne i en historisk dokumentar. Og den beslutning virker lidt skævt. Jeg er usikker på, om de dele af dokumentaren er en afspejling af virkeligheden eller en metakommentar på konteksten.
Hvis du nu kommer til et selskab med uforstående kendskab til, hvordan europæere koloniserede Amerika ved folkedrab, så kan du referere til ’Exterminate All The Brutes’. Den har nok gode pointer, der kan stå for sig selv, så derfor burde den også blive set.