New-Hollywood-legenden Francis Ford Coppolas skelsættende trilogi om Corleone-familien har fået sig en overdådig 4K-behandling, der minder én om, hvorfor det sagnomspundne gangsterdrama stadig er lige så banebrydende og fabelagtigt, som det var for et halvt århundrede siden.
Hvad er der efterhånden tilbage at skrive om en film, der i forvejen er så anerkendt og ikonisk som ’The Godfather’?
I en verden, hvor alt er relativt, og hvor alle har ret til deres egen subjektive holdning, er det alligevel blasfemisk at underkende den indflydelse og betydning, ’The Godfather’ har haft for filmverdenen og populærkultur generelt.
’The Godfather’ udspiller sig som bekendt i den amerikanske efterkrigstid, hvor yngste-sønnen Michael Corleone (Al Pacino) vender hjem til sin familie på Long Island i New York.
Udefra lader familien måske til at være ganske almindelig med den karismatiske Don Vito Corleone (Marlon Brando) i front som familiens patriark. Men på trods af at have stærke traditioner er Corleone-familien langt fra en traditionel én af slagsen.
Corleone-klanen er nemlig dybt involveret i New Yorks kriminelle underverden, hvor fem familier har kontrollen over de tilsvarende fem bydele. Det er en ubarmhjertig, men lukrativ levevej, som Michael sværger til sin kæreste Kay Adams (Diane Keaton), at han ikke vil være en del af.
Men efter et mislykket attentat på hans far må Michael endegyldigt se sin skæbne i øjnene og tage styringen i ledtog med sine to brødre, Sonny (James Caan) og Fredo (John Cazale), samt sin pseudo-bror, Tom Hagen (Robert Duvall), og få rådet bod på den hastigt eskalerende konflikt.
Og det bliver i den grad en blodig affære.
Starten på noget stort
Allerede ved sin udgivelse i 1972 blev ’The Godfather’ kåret som en moderne klassiker og banede samtidig vejen for Francis Ford Coppolas karriere.
Filmen blev nomineret til hele 11 Oscars og vandt tre af dem – heriblandt for bedste film, for bedste mandlige hovedrolle og for bedste filmatisering i form af Mario Puzos roman af samme navn.
Og om man er filmelsker eller ej, så er Marlon Brandos portrættering af familiens overhoved så hæderkronet og mindeværdig, at alle og enhver ved, hvem der er tale om, når man nævner Don Vito Corleone.
Med sine iøjnefaldende bulldog-kinder, hæse stemme og tilbagestrøgne hår spillede den rutinerede skuespiller sig til en Oscar for bedste mandlige hovedrolle i filmen, der pustede nyt liv i en ellers næsten falleret filmkarriere.
Samtidig blev det første kapitel af Corleone-sagaen også det store gennembrud for Al Pacino, der leverede en magtpræstation i rollen som Michael Corleone, der går fra at være familiens eneste modstræbende søn til at blive dens overhoved.
Et tilbud man ikke kan afslå
Det er færre og færre, der kan prale af at have set ’The Godfather’ på dens oprindelige premiere tilbage i 1972.
Med det sagt er det stadig en film, som har en enorm relevans i dag, og som ræsonnerer hos utallige mennesker, unge som gamle.
Og alt imens man utvivlsomt er kommet langt inden for filmkunsten de seneste halvtreds år, hvor nutidens avancerede computergrafik har gjort alt muligt, er ’The Godfather’ et testamente for, at man sagtens kunne lave så fantastisk et mesterværk med base i datidens virkelighed.
Det ses især i filmens dengang ekstremt voldelige scener, som stadig er hårdtslående den dag i dag, hvis ikke endnu mere, nu hvor filmens nyrestaurerede negativ er blæst op i 4K, så man rigtig kan komme tæt på flere af fortællingens mest drabelige øjeblikke.
Man kan heller ikke snakke om ’The Godfather’ uden at nævne Nino Rota, som komponerede musikken, der velfortjent er blevet synonymt med filmen.
Den ikoniske mandolin akkompagneret med diverse blæse- og strygerinstrumenter er stadig en fryd for øret og er mildest talt hårrejsende at opleve i samspil med Gordon Willis’ blændende smukke billeder på det store lærred.
’The Godfather’ er det ultimative familiedrama. Det er fortællingen om den amerikanske drøm og den onde sandhed, som omringede det ofte glorificerede liv i mafiaen. Og selv efter halvtreds år er denne fortælling stadig uovertruffen og en påmindelse om, at stor kunst er vedvarende.
’The Godfather’ kan opleves i CinemaxX i en begrænset periode fra i dag.