af Jonas Kim Jakobsen
Københavns lille art-cinema Husets Biograf har som et af sine mål at bringe klassikere, der aldrig har haft dansk premiere, frem i lyset ved at sætte dem op i deres lille sal på toppen af Huset i Magstræde.
I Marts måned er det Anime-klassikeren Robot Carnival, der i 1987 var med til at starte den bølge af Manga, som væltede ind over vesten, hvilket har fortsat lige siden.
Filmen består af 8 selvstændige historier, der er lavet af forskellige anime-kunstnere, som var ledende inde for feltet ved filmens tilblivelse. Fælles for alle historierne er, at de ’selvfølgelig’ handler om robotter.
Robot Carnival er en flot tour-de force rundt i en meget kreativ og fremmed billedkultur. Fremmed i den forstand, at Manga er opstået i forlængelse af Japansk kultur, som i mange hundrede år var lukket for omverdenen, og derfor udviklede sig på sine helt egne præmisser. På den anden side er den ikke så fremmed, da Japanerne har været meget optaget af vestlig kultur siden 2. Verdenskrig da landet åbnede sig mere.
Mange af historierne i Robot Carnival er fortalt helt uden, eller med meget få ord, og i den forstand er det et meget klassisk filmsprog mange af historierne leverer. Nogle af dem bruger fortællerstemmer, og i andre er det 80’er synth keyboards, som fylder mest på lydsiden.
Farverne er 80’er matte, men står utroligt flot i den originale kopi Husets Biograf er kommet i besiddelse af. Det er forfriskende med klassisk 2-D animation midt i en 3-D feber, og det er da også meget tvivlsomt om 3-D vil slå igennem i en så konservativ 2-D billedkultur som i Japan.
Uanset om man er ukendt eller velbevandret i Mangaens verden, er Robot Carnival seværdig, da vi har at gøre med en klassiker inden for en genre, der er blevet påvirket af vestlig kultur, og som har inspireret vestlig film og billedkultur tilbage igen. Filmen bliver vist som et led i Husets Biografs Animatronic film festival, der løber i weekenden d. 5 og 6 Marts.