Af Frederik Schelde-Jensen
I den britiske efterretningstjeneste, kaldet The Circus, må chefen, med kodenavnet Control (John Hurt) forlade posten efter en fejlslagen mission i Ungarn. Med sig i faldet tager han sin højre hånd, George Smiley (Gary Oldman). Snart efter bliver Smiley dog hemmeligt genansat for at finde ud af, hvordan missionen i Ungarn kunne gå galt – altså med andre ord finde den muldvarp, som gav Sovjet tip om missionen.
Til at løse gåden får Smiley hjælp af Peter Guillam (Benedict Cumberbatch), men deres efterforskningsarbejde går kun langsomt fremad. Da agenten Ricki Tarr (Tom Hardy) vender hjem fra en mission i Tyrkiet kommer der dog skub i tingene. Han havde nemlig et forhold til en kvinde som påstod, at hun havde vigtige informationer. Smiley opdager, at Control, hans gamle chef, havde en liste med fem mistænkte som alle arbejder inden for efterretningstjenesten. Tilbage er bare at optrævle de fire personers gøren og laden – for dem femte på listen er nemlig Smiley selv.
Dame Konge Es Spion er en spændende film. Men den er også kompliceret. Meget endda. De mange små scener gør det svært at vide, hvilke der er vitale, og hvilke der forbliver sidehistorier. Derfor er det også først til sidst, man gennemskuer tingenes store sammenhæng, filmens plot. Som så mange gange før, for eksempel i The Usual Suspects, oplever man i filmens sidste minutter en ahaoplevelse. Det sidste twist gør, at man, som ved Danid Finchers Zodiac, kan se filmen flere gange, og hver gang se et nyt lag, eller en ny forbindelse mellem to punkter.
Der er ikke en finger at sætte på noget som helst i filmen. Dens kulisser, skuespil, lydside og stemning går op i en højere enhed. Dog bør særligt bemærkes scenen hvor filmens titel, skuespillernes navne og holdet bag præsenteres. Det er et lille stykke inde i filmen, og skaber en overgang mellem filmens anslag og dens følgende handling. Scenen viser både det lange stykke tid som går mellem den fatale mission i Ungarn og Smileys hemmelige genindsættelse, men den gengiver også rigtig godt Den kolde Krig: En total, permanent stilhed, men på samme tid en kunstpause i filmen, der som stilhed før stormen ligger op til historiens følgende udvikling.
Dame Konge Es Spion er bygget på en roman af John le Carré fra 1973, og i 1982 kom en tv-miniserie i syv afsnit. Filmen skriver sig ind i et næsten fyrre år gammelt univers, og selvom historien er skåret helt ind til benet, holder den. For det er både gåden og den herskende tvivl om alt og alle, som gør Dame Konge Es Spion væd at se. Filmen indfanger på en ny måde Den kolde Krigs konstante frygt for hvad de andre ved. Og på samme tid frygten for, at ens egne informationer er falske.
Filmen har premiere den 9. februar i hele landet.