ABERNES PLANET: OPRINDELSEN
Af Jesper Nielsen
ABERNES PLANET: OPRINDELSEN er en tætpakket actionfilm, hvor visuelle effekter og følelsesladet oplevelser kombineres uden dog at være helt gennemført. Instruktøren Rupert Wyatt (The Escapist, 2008) har med denne film forsøgt at undgå de tidligere film om ABERNES PLANET, hvor et apokalyptisk og mytologisk islæt er gennemgående, og i stedet koncentreret sig om at fortælle en ’virkelighedsbaseret’ historie. Ligesom filmens forgængere er der dog en kritiks kommentar omkring mennesket overmod i forhold til naturen, og herved inddrages science fiction-genren som en kritisk platform, hvorpå instruktøren advarer mod fremtidens verdensorden.
Videnskabsmanden Will (udmærket spillet af James Franco, men ikke prangende) forsker på at finde en mulig kur mod alzheimers, hvilket engagerer den unge stjerneforsker meget, da sygdommen har ramt hans egen far, Charles (fornemt spillet af den aldrende John Lithgow selvom han ikke får meget at arbejde med, da far og søn historien ikke udvikler sig). På et tidligt tidspunkt går forskningen imidlertid i stå grundet komplekser ved forsøg på en af chimpanserne og forskningscentret afliver de resterende aber. Will finder dog en babychimpanse, der har undgået døden, og tager i al hemmelighed denne med hjem for at opdrage den samtidig med, at han kan fortsætte sine medicinske forsøg. Charles døber den straks Cæsar, fordi den udviser en usædvanlig intelligens og aldeles menneskelig adfærd, men navnet er mere udtænkt som et forvarsel om filmens resterende udvikling, hvor en sluttelig konfrontation mellem menneske og abe selvfølgelig opstår i kampen om positionen som den dominerende art på jorden. Med andre ord, filmen er fra første scene præcis som man forventer – en halvlungen historie tilsat nogle fede effekter, hvorfor filmen skal ses for sidstnævnte, der blandt andet inkluderer en hæsblæsende konfrontation på Golden Gate Bridge.
Afslutningsvis skal aben Cæsar lige havde et par ekstra ord med på vejen. Det er interessant, at instruktøren har valgt at lade store dele af filmens fortælling udspille sig gennem Cæsars synsvinkel, hvorfor abens emotionelle handlinger bliver filmens drivkraft, hvilket fungerer nogenlunde bortset fra de steder, hvor aben bliver for human og udtrykker sig verbalt – hvorfor skal dyr altid tale på film!!!
Dog er Cæsar helt fantastisk udført, og vel det tætteste man kan komme på en virkelig chimpanse. Det er Weta – det oscarvindende visual effects hold bag Avatar – der har bidraget til denne CGI abe, hvor de dramatiske og følelsesmæssige udtryk udføres af den geniale Andy Serkins (især kendt fra sin performance capture-roller som Gollum i Ringenes Herre-trilogien).
3 ud af 6 stjerner