BUSTER Filmfestival for børn og unge, er godt i gang over hele København. Festivalen åbnede fredag d. 12 september med forpremieren på den nye ’Pedersen og Findus’-film, ’Den Lille Drillepind’, og kører frem til d. 28 september, der er derfor forsat rig mulighed for at sende de yngre generationer en tur i biografen for kun 15 kr.
Film til de morgenfriske børn og unge!
At dække BUSTER har hurtigt vist sig at være lidt af en opgave for en studerende, alle arrangementerne ligger i dagens tidlige timer, hvor min næse oftest er begravet i et par artikler om det caribiske slavesamfund eller lektioner på universitetet, men der er dog en mening med galskaben. BUSTER henvender sig på fremragende vis til folkeskoler i og omkring København, og giver derigennem eleverne mulighed for at se film de formentligt aldrig var faldet over på Ramasjang, DR3 eller Netflix. De tidlige visninger er dermed med til at holde billetprisen langt nede, også i weekenden, så der er rig mulighed for alle, at kunne nyde skæve og inspirerende børne- og ungdomsfilm fra alle verdens hjørner.
Jeg fik desværre først mulighed for at kickstarte BUSTER i torsdags, med filmen ’God Help the Girl’. En film som er med i konkurrencen om festivalens publikumspris. Min første overraskelse var dog ikke noget i filmen, men snarere at blive mødt af duften popcorn kl. 10 en torsdag morgen, på denne tid har jeg selv knap nok sunket det sidste skyr. ’God Help the Girl’ betegnes nok bedst som en halvmusical, hvor den spiseforstyrrede Eve (Emely Browning) starter et band med den unge akavede James (Olly Alexander), og prøver at slå igennem i det skotske Glasgow. Filmen var i sig selv en sød og varm oplevelse, men bedømt på gabene rundt om mig og snakken over popcornene, var den ikke det store hit blandt de unge. ’God Help the Girl’ formår dog at være helt igennem hjertevarm, og man kommer nemt til at holde af karaktererne, også selvom alle involverede ligner noget, der er bosat på Vesterbro (Hipster alert!). Det er også dejligt frisk at se en film, der tør tage fat i emner som spiseforstyrrelse og ensomhed, og som samtidig formår at holde det på et plan, hvor de unge kan følge med.
Film i børnehøjde
De tidlige visninger og forpligtigelser ramte mig desværre igen frem til søndag, hvor jeg tog den “lange” tur til CinemaxX fra Østerbro, for at opleve ’Det Unge Geni T. S. Spivet’. Filmen er instrueret af Jean-Pierre Jeunet, der tidligere har instrueret ’Den Fabelagtige Amélie fra Montmartre’ og ’Alien: Genopstandelsen’, så mine forventninger var naturligvis høje, dog mest på grund af førstnævnte film (jeg har haft et lille crush på Audrey Tautou siden mit første møde med Amélie). ’Det Unge Geni T. S. Spivet’, er en rørende film om børnegeniet T. S. Spivet (Kyle Catlett), der bor i midten af intetheden i Montana. Herfra dyrker han videnskaben, inspireret af sin insektforskende mor, Dr. Clair, der portrætteres fantastisk godt af Helena Bonham Carter. 10-årige T. S. mister sin tvillingebror under et lydforsøg med geværer, som han føler sig noget skyldig i. Og da The Smithsonian Institute tildeler ham en ærespræmie for god forskning i evighedsmaskiner, begiver han sig ud på sit livs rejse tværs over USA, for at nå hovedstaden Wasthington D. C.. Filmen er på mange måder en klassisk roadmovie, med dertilhørende personligudvikling og sjove møder undervejs. Dog er det også en film om et barn, der ikke kan være barn i almindelig forstand, grundet hans intellekt, hvilket også glemmes af forældrene. Nogen storslået film bliver det dog aldrig, og filmens temaer omkring mor og fars kærlighed og døden, synes ikke rigtigt at ramme den unge målgruppe i CinemaxX. Filmen er dog en rørende historie, og Helena Bonham Carter gør et fremragende stykke arbejde i sin birolle. Hvis filmen T. S. Spivet skulle få premiere i Danmark, tænker jeg dog også at den kan blive forholdsvist populær, også selvom den ikke er ligeså actionpræget som de fleste moderne børnefilm.
Selvom det desværre indtil videre har været et begrænset BUSTER for mit vedkommende, har mit indtryk dog klart været, at det indtil videre er noget af en succes blandt de børn og unge, der med skolen har besøgt festivalen. De folkeskolelærere jeg har haft muligheden for at løbe ind, har i hvert fald været ovenud tilfredse på tværs af alle klassetrin, og muligheden for at give børnene en god filmoplevelse er altid dejlig. Men med cola og popcorn i lange baner fra morgenstunden af, er det nok også svært at være en utilfreds folkeskoleelev.