Der er ikke nogen tvivl om, at Hollywood elsker at lave film baseret på ægte hændelser. Men det er ikke så tit, at filmen kommer knap to år efter selve hændelsen skete. Denne gang investerer Hollywood pengene i GameStop-aktier.
‘Dumb Money’ er baseret på den ægte historie om GameStop og deres dramatiske aktier. En bimlende skør fortælling om en folkebevægelse – de rige mod de fattige, forklædt som en biografisk komedie.
Film om aktier og Wall Street har tidligere været et emne i Hollywood. Senest i 2015 med ‘The Big Short’, men ‘Dumb Money’ er i en mere håndgribelig størrelse.
Denne gang har instruktøren Craig Gillespie prøvet kræfter med emnet. Gillespie er ikke uvant i den biografiske genre og har tidligere lavet film og serier baseret på ægte hændelser. Den Oscar- vindende ‘I, Tonya’ (2017) og senest miniserien ‘Pam & Tommy’ (2022).
Roaring Kitty
Filmens hovedperson er Keith Gill (Paul Dano). Han har baby, kone og arbejde. Han er dog samtidig amatør-investor og aktiv på hjemmesiden Reddit i subredditen r/wallstreetsbets. Han livestreamer sine aktie-guldkorn under navnet Roaring Kitty. Det er også her han fortæller om sin egen kalkulerede, men håbefulde investering i GameStop.
Der ikke meget negativt at sig om Dano. Han er som skabt til at spille en Redditor, og især en der hedder Roaring Kitty. Det er ikke den dybeste karakter han har spillet, men det er fantastisk. Han er bare en familiefar, som sidder og drikker øl med en kattetrøje og et pandebånd og snakker om aktier. Også når kommentarerne kalder ham en nørd eller taber.
Duoen bestående af Pete Davidson og Dano som brødre er så skør, at det fungerer. De ligner så lidt brødre, at det er lidt morsomt.
De rige mod de relaterbare
Da dette er en klassisk historie om den lille mand mod den store, møder vi de store usympatiske Wall Street-mænd. De investerer i at aktien skal fejle – også kaldet ”shortening”.
På den anden side af kampen møder man forskellige karakterer, som lytter til Kitty og investerer deres penge i aktien. De såkaldte ”dumme penge”. Det er dem, som seeren kan relatere til. De er studerende, hverdagshelte, eller Wolt-bude. De har alle sammen det tilfælles, at de mangler penge eller er i gæld.
Men fordi de netop ikke har mere til fælles end det, bliver det i længden lidt gentagende. De forskellige karakterer går igennem de samme problematikker og overvejelser. ”Skal jeg sælge?” spørger collegepige-karakteren. Og det gør sygeplejerskekarakteren så også. Og så gør GameStop-medarbejderen det samme.
Men det får budskabet igennem. Selvfølgelig holder den normale seer med sygeplejersken under corona, der står i gæld, fordi hun som alenemor skal tage sig af sine børn. Hun redder liv, mens de rige holder fester i deres kæmpe villaer under en pandemi.
Men der går ikke lang tid, før det ikke længere handler om pengene. Jo mere fej de rige er mod amatørinvestorerne, jo mere vil de holde fast i aktien. ”Diamond hands” er et fast udtryk gennem filmen. Det referer til, hvor hårdt de vil holde fast på deres aktier. Wall Street står til at miste milliarder og bruger beskidte kneb til at manipulere markedet, men kun ved at stå sammen kan befolkningen ramme Wall Street, hvor det gør ondt.
En film præget af samtiden
Selvom det føles lidt som ‘The Big Short’ for dummies, har ‘Dumb Money’ et helt andet tempo. Filmen prøver desperat at genskabe den stemning, der fandt sted på dette tidspunkt. Derfor er filmen proppet med memes og alt på TikTok, fra musikken og danse til normale menneskers reaktioner til GameStop-aktien. Det er både rigtigt fedt og virkelig trættende.
Hvis man var på sociale medier, da alt dette skete, kan man nemt se, hvad filmen prøver at gøre. Men hvis man ikke forbinder det tidspunkt med filmens soundtrack, er det nok besynderligt at se en karakter synge ‘Savage’ og lave en lille dans foran sin chef. Eller den friske start, hvor en stresset Seth Rogan løber rundt til ‘WAP’.
Desværre lever vi også i en verden, der bevæger sig hurtigt, hvor memes og virale trends bliver kedelige efter få uger, eller ligefrem cringe. ‘Dumb Money’ kan blive et offer for netop dette, hvis den ikke allerede er det. De nu halvgamle memes er ikke altid lige så sjove og filmisk fede at se på, som de gerne vil have.
Dette er måske også grunden til, at filmen allerede kommer ud nu. Hvis man skal kunne ride videre på en bølge på sociale medier, så har man travlt. Dette havde været en helt anderledes film, hvis den var blevet lavet om ti år.
Har Hollywood så satset rigtigt?
Midt i filmen sad jeg og tænkte på om denne historie egentligt havde nok interessant indhold til at være en hel film. Var det for tidligt at lave en film, hvis man stadig kan huske det hele?
Den er lidt uinspireret og langt fra Gillespies bedste værk. Filmen er overfladisk men prøver ikke at være mere end historien om, hvordan GameStop blev et opgør mod Wall Street. Den tager ikke sig selv for seriøst, men står derimod ved den absurde situation og går all in.
Filmen er relativt kort med sine 105 minutter og er ikke trukket længere end den burde. Med sit underholdende, store cast og den festlige musik formår filmen at holde sig i live. Så hvis du ikke har hørt historien om GameStop, så er det nu du skal slå til.