Af Rikke Mohr Jørgensen
Grøn kvinde kæmper side om side med Blå mand imod en Violet, som højst sandsynligt har begået en krigsforbrydelse. Involveret bliver også en Rosa serbisk muslim med klon i forsøget på at dømme violet forbryder. Vi har med en segmentknuser at gøre, til hvilket der ligger et passivt drive til grundlag, nemlig Balkankrigen.
Sådan ville denne anmeldelse lyde, hvis Torben Grodal, professor ved Københavns Universitet og ekspert i segmentanalyser, havde været inde og se Hannahs Valg, et vellykket sammensurium af en film, instrueret af den tyske instruktør Hans-Christian Schmid. Og når jeg siger sammensurium, er det på ingen måde negativt ment, tværtimod.
Zentropa i samarbejde med et hav af tyske kanaler og europæiske støttefonde, har stablet dette euro-drama på benene med ikke mindre end skuespillere fra otte forskellige lande, der kommunikerer på engelsk, tysk og serbisk. Danmark er repræsenteret med Bent Mejding og den internationale berømthed Jesper Christensen, der begge spiller dommere. Filmen udspiller sig derudover i fire forskellige lande og handler overordnet om krigsforbrydelser begået under Balkankrigen. Et aktuelt emne, da den serbiske Radovan Karadzic pt. er under luppen ved retten i Haag, udgangspunktet for Hannahs Valg.
Vi har at gøre med en mand ved navn Goran Duric, som stiller op til valg i Serbien, samtidig med at han altså sidder fængslet ved den internationale domstol. Det eneste vidne der findes, afsløres som falskt, hvorefter han begår selvmord, og Hannah, som har overtaget sagen fra en kollega, tager sagen i egen hånd, da hun med sin kvindelige intuition og erfaring mærker, at der stikker noget under.
Hun rejser selv til Serbien for at opsøge vidnets enke og finder samtidig hans søster. Og langsomt rulles en grusom historie op, der gør at en lille familie med egne hemmeligheder bliver involveret i sagen om krigsforbrydere og interneringslejre. I rollen som det kvindelige vidne er der et glædeligt gensyn med Anamaria Marinca, som man måske husker fra hendes rolle i det rumænske socialrealistiske drama og gyldne palme vinder 4 måneder, 3 uger og 2 dage, hvor hun spillede rollen som den stærke Otilia.
Også Hannahs Valg byder på stærke kvindelige præstationer, ikke mindst fra hovedrolleindehaveren Kerry Fox, der har en lang karriere som Tv skuespillerinde. I rollen som Hannah er hun splittet imellem sin stærke tiltro til systemet og menneskelige loyalitet overfor vidnet.
Hannahs Valg er et glimrende bud på hvordan europæisk film kan komme til at se ud i fremtiden. Temaet er derudover noget som berører os alle pakket ind i et spændende drama om et politisk spil der skal gøre at alt går op i en højere enhed, med den lille mand på gulvet som offer.
Filmen er distribueret af Sunrisefilm, der bl.a. gav os Mig og Yngve og Il Divo.