‘It ends with us’ er IKKE en rom-com

Copyright: SF Studios

Hypet ny dramafilm er en simpel historie med et simpelt formål: at sætte fokus på vold i hjemmet. Det mål når den, men den rammer også et par bump på vejen dertil.

Denne film og den tilhørende anmeldelse omhandler vold i nære relationer. Hvis du eller en, du kender, bliver udsat for vold i nære relationer eller vold i familien, kan du få hjælp og rådgivning hos Lev Uden Volds nationale hotline døgnet rundt på tlf. 1888.

Colleen Hoovers bog ‘It Ends With Us’ blev udgivet i 2016, men blev først for alvor populær i 2021, da den begyndte at florere på sociale medier, især på TikTok. Vi følger 23-årige Lily Bloom (Blake Lively) forsøge at starte på en frisk i Boston efter sin fars død.

Hendes store drøm er at åbne sin egen blomsterbutik, men universet havde også planlagt noget andet og mørkere for hende, for ud af det blå møder hun Ryle (Justin Baldoni) på tagterrassen af hans lejlighed.

De udveksler nogle ’naked truths’, og der går ikke lang tid, før stemningen bliver sensuel, og de to bliver skudt i hinanden. Derfra starter deres brutale historie.

Kompliceret fortid

Lily og Ryle har hver sin forstyrrende fortid, der spiller en rolle for deres nuværende opførsel og reaktioner. Vi bliver dog kun vist flashbacks fra Lilys fortid.

Scenerne fylder en del, men det gør intet, snarere tværtimod eftersom man nærmest ender med at føle sig mere forbundet med den unge Lily (Isabela Ferrer) end man gør med Blake Livelys voksne Lily. 

Ryle og Lily har begge vold i deres fortid. Lily voksede op i et voldeligt hjem, hvor hendes far slog hendes mor. Ryle, derimod, har en voldsom episode i sin fortid, hvor han utilsigtet var skyld i et dødsfald.

Selvom hændelsen var et uheld, og vækker medlidenhed for den smerte, han har oplevet, retfærdiggør det ikke den vold, han senere udsætter Lily for i deres forhold.

Voldsepisoderne er i sig selv korte, og man når kun lige præcis at opfange, hvad der egentlig sker, især første gang. Det giver mening, at episoderne ikke er så lange, men de efterfølgende hændelser skuffer en smule.

Det er som om, Lilys indre konflikt aldrig står helt klar for seeren, og det bliver derfor sværere at forstå, hvordan hun virkelig oplever episoderne.

Ingen tidsfornemmelse

Det er meget svært for seeren at have nogen som helst fornemmelse for tid i filmen. Efter Lily og Ryle’s første møde, går vi direkte til Lily, der åbner sin blomsterbutik.

Vi møder for første gang Ryle’s søster Allysa (Jenny Slate), hvorefter Ryle træder ind ad døren. Her bliver der sagt, at de mødte hinanden for flere måneder siden, selvom man som seer ville have troet, at det kun var en uge siden. 

Dette fortsætter gennem hele filmen; Alyssa er pludselig gravid, og der går ikke lang tid, før hun føder. Lily og Ryle bliver gift, men vi kan ikke rigtig finde ud af, hvor lang tid de egentlig har været sammen, og hvor lang tid der går mellem hver voldsepisode. 

Effekten af tidsforløbet gør, at det meget hurtigt bliver forvirrende at følge med i, siden vi ikke helt ved, hvor lang tid der er gået mellem hver scene, og hvor tætte relationerne mellem vores karakterer egentlig er blevet. For eksempel er Allysa og Lily bare pludselig bedste veninder. 

Et sårbart emne

På trods af alt det drama, der har været i medierne vedrørende denne her film, så er filmen i sig selv ikke et dårligt forsøg på at italesætte vold i hjemmet. Der er virkelig tænkt over tingene, og skuespillerne har virkelig levet sig ind i deres karakterer. 

Jeg vil dog indrømme, at jeg ikke synes, at Blake Lively falder lidt til jorden i rollen som Lily.

Der manglede en eller anden emotionel kontakt mellem Lively og karakteren, hvilket gjorde det svært for publikum at leve sig rigtigt ind i Lily som karakter og forstå hendes følelser og handlinger.

Vold i hjemmet er både fysisk og psykisk, og kan være svært at forstå og håndtere. Udefra kan det være svært at sætte sig ind i, når man ikke kan relatere til det.

‘It Ends With Us’  fortæller en enkel og ligetil historie, som alle vil kunne forstå, og sætter på den måde et vigtigt fokus på et alvorligt problem, som nogle mennesker desværre oplever dagligt.