Min Far Toni Erdmann

COPYRIGHT: CAMERA FILM

Denne festival darling er en absurd komedie med massere af hjerte – se den med din egen far!

Maren Ade har formået at skabe en far-datter fortælling, som det sjældent er set før, der blandt andet bliver et billede på den generationskløft, der er mellem 68’erne og deres børn. Winifried er, ved første øjekast vel en helt almindelig mand; fraskilt, folkeskolelærer, hundeejer. Dog elsker han at joke – næsten konstant. Han har altid et sæt falske tænder i brystlommen og en mærkelig karakter i baglommen. Han datter Ines er derimod en tilknappet karrierekvinde, der arbejder for et konsulentfirma i Budapest. Hun har for lang tid siden har fået nok af sin fars klovnerier. Så da Winfried tager en tager en spontan tur til Budapest og overrasker Ines midt i en firmamiddag bliver han ikke ligefrem taget imod med åbne arme. Måske var det gået bedre, hvis han havde ringet i forvejen og så præsenteret sig som Ines far til kollegerne. Men Winfried er Winifried, og i stedet hopper han i et jakkesæt med tilhørende paryk og falske tænder og bliver sit alter ego Toni Erdmann.

Ej blot til lyst
Og så går den vilde tur ellers. Intet er planlagt og Toni og Ines bliver forvildet ud i akavede, absurde og frem for alt hylende morsomme situationer. Under alt det sjove ligger der dog en smuk og til tider sørgelig historie, om en far, der prøver at finde sin datter et sted under forretningskvinde facaden. Og Ines, der gennem sin fars latterligheder, måske også finder sin barnlige side frem igen. At dette måske sker gennem et nervøst sammenbrud, en spontant nudistfødselsdagfest med besøg af en 3 meter tøj chewbacca lignende karakter og det måske mest følelsesladede sangcover af Whitney Houston, det store lærred nogensinde har set, er bare nogle af de ting man har i vente.

Årets julegaveidé
Blandingen af højtragende screwball komik og dybe følelser sidder i skabet, og det er i høj grad på grund af Peter Simonischek (Winfried) og Sandra Hüller (Ines), der virkelig formår at ramme komikken på slaget, men også et far-datter forhold, der giver mig lyst til at bruge lidt tid med min egen far på tomandshånd. Der er virkelig fantastiske øjeblikke i ‘Min Far Toni Erdmann’, der konstant balancer mellem at påvirke lattermusklerne og tårekanalerne. Så hvis du ikke ved, hvad du skal give dine forældre/børn/skøre onkel eller snerpede søster i julegave, så kan en biograftur anbefales herfra.