Tom Hanks bliver ufrivilligt far i denne 2 timer lange western roadmovie om et splittet USA kort efter borgerkrigens ende. Desværre mangler der en smule selvindsigt, ligesom i amerikansk historieundervisning.
Du tror måske, at nyhedsoplæsning blev opfundet til tv-mediet, men i det (ikke så) vilde vesten rejser krigsveteranen Kaptajn Jefferson Kyle Kidd (Tom Hanks) fra by til by og læser aviser højt for de travle nybyggere. Han er veteran fra sydstaterne i borgerkrigen, og selvom han er afklaret med deres nederlag, møder han mange andre utilfredse sydstatsfolk på hans rejser.
Ups, jeg blev far
I vildmarken finder kaptajnen en ung, lyshåret pige som kun taler det indfødte amerikanske sprog kiowa. Pigens fødenavn er Johanna Leonburger (Helena Zengel) og hendes oprindelige familie blev slagtet af Kiowa-stammen som tog hende til sig, før de så blev slagtet af det amerikanske kavaleri. Kaptajnen sætter sig for at føre hende tilbage til hendes eneste overlevende slægtninge – nogle tyske bosættere sydpå i Texas.
Det er ikke en lang tur, men det umage par når da at møde sin del af problemer på vejen. Det er svært at etablere en længerevarende konflikt, da de hele tiden er på farten. Resultatet er en række korte historier, som afsluttes før der tages videre til det næste. Den røde tråd gennem filmen er kaptajnen og Johannas udviklende forhold, men det forløber for det meste relativt problemfrit.
Alt det værste i USA
Selvom borgerkrigen sluttede fem år tidligere er det stadig et friskt sår for mange. Nyheder om de nyeste ændringer til den amerikanske forfatning mødes med buh-råb i de små bøhlandsbyer på prærien. Det er interessant at se, især i vor tid, at borgerkrigen på ingen måde sluttede i hjerterne på sydstaternes mænd efter deres overgivelse i 1865.
Filmen har en kedelig tendens til at sammenkæde nogle af USA’s største historiske synder med meget skurke-agtige karakterer. I byen Erath møder vores uheldige helte en tyrannisk, kapitalistisk borgmester, som med sine kumpaner stolt taler om deres etniske udrensning af området, mexicanere såvel som indfødte amerikanere. De slagter tilmed også bøfler en masse. Det var dog ikke blot noget, som lovløse banditter gjorde, men derimod den amerikanske regering og alverdens nybyggere.
Og nu til det internationale nyt
Selvom Tom Hanks spiller nyhedsoplæser, er der ikke mange nyheder. Og når amerikanerne siger ”The World”, mener de selvfølgelig kun dem selv. Det er måske et resultat, at filmen er baseret på en bog af samme navn. Her bliver ofte skåret meget fyld fra som hjælper til at fortælle den fulde historie, hvilket ofte er nødvendigt, men også efterlader huller i filmens sammenhængskraft. Det er også ærgerligt at indfødte amerikanere var ligeså lidt til stede i filmen, som de er i det amerikanske samfund i dag.
”News of the World” fortæller en fin historie om en god mand, der gør sit bedste. Tom Hanks er som altid en fryd, og det er imponerende at se den 12-årige, tyske Helena Zengel spille skuespil på hans niveau. Filmen har måske sine mangler og fortæller ikke en meget original historie, men den giver et interessant perspektiv på amerikansk historie, og efterlader da også en med en varm følelse i kroppen.