Den estiske filminstruktør Anna Hints har skabt et følende og smukt univers i ‘Smoke Sauna Sisterhood’, hvor hun med præcision og eftertænksomhed følger sit budskab om kvindelig frigørelse til døren med smukke billeder, et fantastisk lydbillede og en samhørighedsfølelse, der strækker langt ud over det store lærred.
‘Smoke Sauna Sisterhood’ dykker ned i den ældgamle natur- og wellnessoplevelse, som er røgsauna. I saunaen bliver vi mødt med en række kvinders blottede fortællinger såvel som deres blottede kroppe. Dokumentarfilmen fremviser dette gennem et inddragende og taktilt fortællerum, hvor kvinderne i røgsaunaen vasker deres skam og dårlige oplevelser af sig og styrker sig selv ligeså vel som publikum.
Deres hengivenhed til oplevelsen skaber en fortrolighed og samhørighed mellem dem, som medvirker til, at de åbner for barske og dybt personlige historier fra deres liv med udspring i det at være kvinde. Hele formålet med oplevelsen er nemlig gennem omsorg, åbenhed og kropslige ritualer at genvinde sin kvindelige styrke.
En bevidst fortæller
Dokumentaren er meget stilren, og man kan fornemme instruktør Anna Hints’ baggrund i billedkunst komme til udtryk i de bløde billeder. Visionen virker også både fuldført og vellykket i og med budskabet tydeligt bliver leveret.
Den er på ingen måde bleg for at vise hvad der ofte bliver censureret, men viser meget bevidst og intet føles tilfældigt. Et meget følende kamerabrug sørger derudover for at fremvise de nøgne kroppe meget smukt og naturligt, så det på ingen måde føles perverteret.
Alt, hvad du ser på billederne, om det er røg, en afslappet mave eller et landskab, er altså både meget visuelt dragende og har en særlig følelse og årsag tilknyttet. Dokumentaren emmer derfor af visuelle metaforer og måske til en grad, som vil forekomme for artsy til nogens smag.
En urkraftsfølelse i moderne tid
‘Smoke Sauna Sisterhood’s stemning er magisk-realistisk. Kvinderne synger og danser med hinanden, mens de trommer og laver dyrelignende lyde, ild knitrer og vand bliver til tåge i luften og dugdråber på huden. Det har en nærmest overjordisk følelse.
Det bliver nævnt i dokumentaren, at kvinder plejede at føde i saunaer, hvilket var noget af det, der dragede Anna Hints til projektet og hele filmen emmer også af en stærk genfødselsenergi, som er spændende at overvære.
Udenfor saunaen skifter årstiderne og naturen fremstår nærmest personificeret som en kvinde, som den belyser de forskellige sider; den stærke vinter, det livgivende forår, den legende sommer og det eftertænksomme efterår.
Generelt er dokumentaren præget af en urkvindekraft, som kan være en kraftfuld stemme at høre i en teknologisk og moderne tid, hvor alt praktisk skal være så nemt, at man kan glemme, hvad man er i stand til.
En venlig reminder
‘Smoke Sauna Sisterhood’ har en smuk filosoferen over sig og er specielt effektfuld til at vise, at det at være kvinde både er smertefuldt og vidunderligt.
Der fortælles blandt andet om opfattelsen af kvindens værdi som værende resultat af hendes evne til at tiltrække mænd. Og om kvinden som en ressource, til at føde, lave mad eller have sex med. Emner mange kvinder vil kunne genkende fra deres egne liv.
Men på trods af disse kvinders smertelige fortællinger fremstår dokumentaren ikke hadsk. Den er observerende og følende og en god meditation om det at være kvinde og at føle sig smuk og værdifuld, som man er.
‘Smoke Sauna Sisterhood’ er en venlig reminder om at være god mod hinanden og sig selv. Derudover er dens fremvisning af naturlighed i alle dets faconer noget af det, der kan bidrage til en verden, der føles friere at være kvinde i.