The Hunger Games er baseret på en bestseller bog af samme navn – den første i en trilogi. Bogen har allerede oplevet kæmpestor succes, har ramt plet lige i teenagemålgruppen og er blevet the next big thing efter Twilight. Filmmæssigt er der dog ingen sammenligning da Gary Ross’ filmatisering af The Hunger Games er i en helt anden klasse. Forventninger og hype om denne film er der masser af og denne anmelders forventninger var heller ikke små da instruktøren Gary Ross tidligere har stået bag perlen Pleasantville.
The Hunger Games foregår i en nær dystopisk fremtid, hvor der i ruinerne af et post-apokalyptisk Amerika opstår landet Panem. Dette land består af tolv undertrykte distrikter, der alle bliver styret med hård hånd af magthaverne i Capitol. For at styre og straffe distrikterne og underholde den forkælede befolkning i Capitol skal hvert distrikt, hvert år stille med to unge mennesker, der skal kæmpe til døden i det ultimative realityprogram The Hunger Games indtil der kun er en overlevende vinder.
Hvert år skal der vælges en dreng og en pige fra hvert distrikt til at kæmpe for overlevelse i den live tv-transmitterede dødsensfarlige konkurrence. Fra distrikt 12 er deltagerne Peeta Mellark (Josh Hutcherson) og Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence). I Katniss portrætterer Jennifer Lawrence en handlekraftig heltinde, som ikke bare har i sinde at give op til trods for at oddsene er imod hende. 21-årige Lawrence er allerede en stjerne og spiller også her fantastisk. Hun formår både at få det følsomme og målrettede frem i Katniss – en ægte heltinde. Hun bærer filmen, og hun bærer filmen godt! Det skal dog nævnes at Woody Harrelson som den afdankede alkoholiserede mentor Haymitch og Stanley Tucci som den super karikerede realityshowvært absolut heller ikke trækker ned.
Den største forskel filmen tager fra bogen er at ændre synsvinklen. I bogen er det Katniss der fortæller historien, og det er gennem hende man oplever The Hunger Games, men ved at filmen tager en mere observerende rolle får man en ny og interessant vinkel som seer af The Hunger Games med kommentatorer og behind-the-scenes action. Lidt ekstra til alle dem der allerede har læst bogen. Man taber en del karakterudvikling, og Katniss efterlader et andet og fladere indtryk. Hvis man ser bort fra bogen, så fungerer filmen dog helt og aldeles glimrende og valget at skifte synsvinkel synes åbenlyst fornuftigt.
The Hunger Games’ dystopiske sci-fi verden kunne ud fra bogforlægget sagtens være fortalt mere mørkt, forfærdeligt og blodigt, og man kan godt se at filmholdet er gået efter en PG-13 rating, så alle de amerikanske teenagere kan se med. De er dog kommet rigtigt elegant ud af det – så elegant man nu engang kan komme udenom teenagere der slår hinanden ihjel for underholdnings skyld – og presser nok også ratingen til det yderste. Her er dog eventyr, spænding, kærlighed og underholdning nok til de fleste og ikke kun for dem der hungrer efter ynkelige Bella og triste undskyldninger for vampyrer.
Fotos: Nordisk Film