Af Thomas Toft
The Social Network begynder i år 2003, hvor den unge collegestuderende Mark Zuckerberg får idéen til Facebook: Et socialt netværk på Internettet som i dag har over 500 millioner brugere.
Ledsaget af sin bedste ven og andre medstuderende begynder han at programmere hjemmesiden, der hurtigt bliver en økonomisk og personlig succes. Men efterhånden som hjemmesiden vokser, bliver hovedpersonen så centeret om sig selv og sine egne visioner om Facebook, at han støder sine nærmeste fra sig og får skabt uventede fjender.
The Social Network er instrueret af David Fincher, som er mest kendt for at stå bag Se7en og Fight Club. Manuskriptet er skrevet af Aaron Sorkin, som var hovedforfatter på The West Wing og er kendt for hurtige dialoger i sine serier og film, hvilket også opleves i The Social Network. Zuckerberg har i den grad ordet i sin magt og formår at afvæbne enhver af sine kritikere med så velformulerede taler, at man som publikum næsten krummer tæer.
En af filmens hovedkonflikter opstår, da Mark Zuckerberg bliver beskyldt for at have stjålet idéen til Facebook fra nogle andre studerende, hvilket fører til at han bliver sagsøgt. Filmen er bygget op således, at man skiftevis følger Facebooks opstart og den senere retssag mod hovedpersonen. Denne ramme om fortællingen fungerer uden problemer og er med til at drive historien frem.
Karaktererne er utrolig velspillede, og især Jesse Eisenberg (Zombieland, Adventureland) gør det rigtig godt som den nørdede og indadvendte, men visionære Zuckerberg. Det samme kan siges om Justin Timberlake (Alpha Dog), der overrasker ved troværdigt at portrættere skaberen af musikdelingssiden Napster.
Uanset om man bruger Facebook eller ej, er The Social Network en interessant og fascinerende film. David Fincher har formået at gøre historien om programmeringen af en hjemmeside til et medrivende drama om de omkostninger, det kan have at få stor succes på kort tid. Men selvom historien fungerer, så kunne filmen sagtens have været 20 min. kortere, da midten af sidste halvdel bliver lidt for langtrukken, og man føler at handlingen gentager sig selv.
Slutningen fungerer udmærket, men taget i betragtning af hvor godt historien ellers er sat sammen, er den en smule for letkøbt. Der mangler simpelthen en ordentlig forløsning på historiens hovedkonflikter, som man sagtens kunne have opnået med en ekstra scene mere. Det må dog i sidste ende være et bevidst valg fra instruktørens side.
Hvis du har lyst til at se hvorfor og hvordan Facebook blev skabt, eller bare at blive underholdt med en spændende historie, så tag ind og se The Social Network.
5 af 6 stjerner.