Ringenes herre, Peter Jackson, giver den (gift)gas i ny dokumentar om første verdenskrig.
Mordet i Sarajevo den 28. juni 1914 på ærkehertug Franz Ferdinand var startskuddet til den første verdenskrig. I løbet af fire år ville den medføre 17 millioner dræbte samt opløsningen af 4 kejserdømmer. ”Krigen der skulle ende alle krige” blev den kaldt.
Den endte ingenting.
Arbejderklasserne i de europæiske stormagter, der tidligere havde været forenede på tværs af landegrænser i kampen mod kapitalejernes udbytning af dem, greb til våben og marcherede mod frontlinjen – opildnet af nyfunden nationalisme.
I skyttegravenes helvede led, dræbte og døde de for nationalstater, der aldrig havde gjort sig fortjent til deres mod; grundet storpolitik, der aldrig havde haft deres velfærd på sinde.
Katastrofens meningsløse barbari danner rammen om denne højt besungne dokumentar, dedikeret til den individuelle fodtusse i den store krig.
Fra Tolkien til sennepsgas
Manden bag er Peter Jackson, den New Zealandske mesterinstruktør, der opnåede international heltestatus ovenpå de uhyre succesfulde ’Ringenes Herre’ -filmatiseringer. ’They Shall Not Grow Old’ er et samarbejde med BBC og Imperial War Museum i London, og er Peter Jacksons første dokumentarfilm.
Udgangspunktet for dokumentaren er 600 timers interviews med britiske veteraner samt 100 timers originale filmoptagelser fra krigen. Filmholdet har siden 2015 møjsommeligt restaureret og farvelagt filmmaterialet ned til mindste detalje, og foretaget nye lydoptagelser. Således er den reallyd, datidens kameraer ikke kunne opfange, nu genskabt.
Det er de sluppet godt afsted med!
Audiovisuel skyttegravs-potpourri
’They Shall Not Grow Old’ er ikke en klassisk dokumentar i ordets egentlige forstand, men snarere en slags dokumentarisk filmcollage, der ønsker at formidle den gennemsnittelige, britiske soldats oplevelser og følelser ved frontlinjen i Frankrig.
Det hele starter ellers meget konventionelt med uberørte optagelser i sort/hvid i datidens kvadratiske filmformat. Men efterhånden, som historien bevæger sig til frontlinjen, udvides filmen til bredformat og publikum bydes på det nyrestaurerede materiale – skarp opløsning, flot farvelægning samt de meget detaljerede og veludførte lydoptagelser gør, at skyttegravene og mændene i dem bliver bragt til live med en autenticitet, man ellers kun finder i spillefilm.
I stedet for en klassisk fortæller er der valgt lydklip fra i alt 120 forskellige interviews, der aldrig bliver identificeret undervejs. Fortællingen bliver altså et samsurium af 120 forskellige veteraners oplevelser, der tilsammen giver et indblik i livet for den gennemsnittelige, britiske soldat.
Man får indblik i entusiasmen omkring krigsudbruddet, strabadserne ved soldateruddannelsen, kedsomheden og de miserable livsvilkår i skyttegravene. Det veritable sansebombardement, der udgjorde et stormløb mod fjendes stillinger, samt apatien ved krigens antiklimatiske ophør, gives også centrale pladser i fortællingen.
Ikke kræs for kendere (men stadig kræs)
’They Shall Not Grow Old’ er en meget anderledes filmoplevelse, der tit er et betagende bekendtskab. Den har dog ét problem: den føles som en museumsfilm. Dens løse narrative struktur uden egentligt handlingsforløb eller hovedpersoner gør, at jeg tit oplever fortællernes øjenvidneberetninger flyde sammen i gentagelser og generaliseringer, og det bevirker, at spilletiden på 100 minutter virker længere, end den er.
Derudover fortæller filmen ikke noget, der ikke allerede er blevet sagt om første verdenskrig hundrede gange før. Britiske soldaters oplevelser fra Vestfronten repræsenterer én af de mest velundersøgte brudstykker af verdenskrigen, og enhver med en blot nogenlunde interesse for emnet vil intet nyt lære af denne dokumentar.
Krigens underbelyste sider forbliver henkastet i mørke.
Men ’They Shall Not Grow Old’ er et teknisk vidunder med en særegen kunstnerisk ambition, og det i sig selv er nok for mig til at anbefale den. Ydermere må den regnes for blandt de bedste museumsfilm nogensinde produceret, med et betydeligt undervisningspotentiale i folkeskole- og gymnasieregi.
Copyrights: Warner Bros. Pictures