Filmmagasinet Nosferatus senior queer korrespondent Signe Lilja guider dig gennem hendes mest ventede film den kommende uge på MIX Copenhagen.
I fredags sprang Københavns LGBTQ filmfestival MIX Copenhagen for 30. gang ud af skabet og programmer et spækket med både dokumentarer og spillefilm fra hele verdenen samt specielle events, der byder på alt fra Dragshows og queerporno til spændende debatter og paneler med filmskaberne.
Dokumentarer fra øst og vest
Der er som altid et bredt udvalg af dokumentarer på programmet i år, og blandt de amerikansk producerede, glæder jeg mig til ‘Yes, We fuck!’, der tacker den autoriserede sexlyst hos personer med handikap. Her er man garanteret at få sine fordomme nedbrud. Derudover glæder jeg mig som et lille barn til den Lena Dunham producerede ‘Suited’ om et skrædderfirma, der specialiserer sig i at sy tøj til ikke binære og transpersoner, der altid har kæmpet med at finde jakkesæt, der passer deres kroppe, og jeg tror, jeg er garanteret at fælde en tåre eller to. Endvidere tror jeg at ‘Fursonas’, som er et portræt af de amerikanske furries, virkelig kan give mig et seriøst indblik i en kultur, der ellers normalt kun bliver latterlig gjort i daglig tale. Mest af alt ser jeg frem til ‘Check it’ der handler om en gruppe queer teenagere, der har besluttet sig for at lave en hardcore bande, som slår igen, når de møder had i DC’s brutale gader, det ser helt vildt ud!
Hvis man vil uden for USA, kan man tage et kig på den kinesiske ‘Inside the Chinese Closet’, ‘Irrawaddy mon Amour’ fra Italien/Burma, eller den vietnamesiske ‘Finding Phong’, der alle viser den modstand asiatiske queerpersoner møder.
Friske og modne spillefilm
Hvis man er mere til fiktion er der selvfølgelig også et bredt udvalg fra hele verdenen. Specielt ungdomsfilm, er der mange af, og jeg er specielt nysgerrig på den Israelske ‘Barash’ om den Naama, der falder for skolens nye pige, hvis trailer emmer af teenage følelser, kemi, alkohol og stoffer. Den svenske ‘Girls Lost’ har et tvist af magi, da en gruppe piger efter at have drukket saften af en mystisk blomst, pludselig kan skifte køn, og det lægger op til den helt store identitetskrise. I familiedramaet ‘Three Generations’ eller ‘About Ray’ spiller Elle Fanning den unge trans dreng Ray, hvis mor og mormor spillet af Naomi Watts og Susan Sarandon, kæmper med at forstå deres søns identitet.
Søger man nogle lidt mere modne fortællinger kan man tage et kig på den indiske ‘Loev’ eller ‘Spa Night’ om den unge koreansk/amerikanske David, der får et job i en koreansk sauna i LA og pludselig befinder sig mellem den traditionelle koreanske tys tys kultur og undergrundshomomiljøet. Her er der helt sikkert også garanteret en masse steamy saunascener – hvis man er til sådan noget.
Kort og godt
Hvis man hellere vil have meget forskelligt på kort tid, skal man dykke ned i nogle af festivalens mange kortfilmsprogrammer. Jeg skal i hvert fald helt sikkert se det danske kortfilmsprogram Danish Delights, der med 5 film tackler emner som kønsforståelse, kulturforskelle, (a)seksualitet, identitet, alder og søskendeforhold. Jeg er specielt interesseret i POZ, der handler om en fyr, der prøver at blive HIV positiv.
Hvis man er blevet nysgerrig kan man gå ind på Mixcopenhagen.dk, og browse hele programmet, der er så fint sorteret at man blandt andet kan vælge film under hashtagget #noncismaledirector.
Så det er bare med at finde regnbueflaget frem og komme i biografen. Vi ses på MIX!